آرایش کردن را می‌توان یکی از کارهای موردعلاقه اکثر بانوان دانست. در بسیاری از مواقع ممکن است شما در طول روز از لوازم آرایشی مختلفی استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی آرایش صورت در بارداری بپردازیم. به‌صورت کلی، دوران بارداری محدودیت‌های زیادی را برای مادر به دنبال دارد و ممکن است او نتواند کارهایی موردعلاقه خود را به‌راحتی انجام دهد. اگر شما نیز کنجکاو هستید که بدانید آرایش کردن در این دوره چه تأثیراتی بر روی جنین و سلامت او می‌گذارد، در ادامه با همراه باشید.

علت آرایش کردن در دوران بارداریعلت آرایش کردن در دوران بارداری

در دوران بارداری، بدن مادر دستخوش تغییرات زیادی می‌شود که ممکن است برخی از این تغییرات برای فرد خوشایند نباشند. انواع تغییرات هورمونی، عروقی، متابولیکی و ... در این دوران، می‌توانند بر روی سلامت پوست و زیبایی مادر تأثیر بسیار زیادی بگذارند. در همین راستا، اغلب مادران تمایل دارند که با آرایش کردن این عیب‌ها و مشکلات به وجود آمده پوستی که بر روی زیبایی‌شان تأثیر گذاشته را به‌صورت کامل بپوشانند. مادران از این طریق می‌توانند حس بهتری نسبت به خود داشته باشند و به ترمیم اعتمادبه‌نفس خود بپردازند.

بررسی ضررهای مواد آرایشی در دوران بارداری

میدانیم که لوازم آرایشی، از مواد شیمیایی و صنعتی مختلفی تشکیل‌شده‌اند که تمام آن‌ها الزاما برای بدن مفید نیستند. همین موضوع باعث شده تا تحقیقات گسترده‌ای درباره استفاده از این مواد در دوران بارداری انجام شود. این تحقیقات انجام‌شده، نتایج مختلفی نیز به دنبال داشته‌اند که به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

ضررهای کرم‌های روشن‌کننده

میدانیم که یکی از اصلی‌ترین علل استفاده از لوازم آرایشی، رفع عیوب پوستی بوده و در این زمینه معمولا از کرم پودرهای روشن‌کننده استفاده می‌شود. این دسته از کرم‌ها معمولا حاوی هیدروکینون هستند که عامل روشن‌کنندگی پوست و از بین بردن لک‌های تیره محسوب می‌شود. طبق تحقیقاتی که بر روی خرگوش‌های باردار انجام‌شده است، استفاده از این دست محصولات در نیمه دوم بارداری، می‌تواند عوارض خطرناکی بر روی نخاع جنین به دنبال داشته باشد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که در دوران بارداری، حتی‌الامکان از این مواد دوری کنید.

ضررهای ترتینوئین و فتالات

به دلیل تغییرات هورمونی به وجود آمده در دوران بارداری، معمولا جوش و آکنه بر روی پوست دیده می‌شود، به همین دلیل معمولا کرم‌های مختلفی که حاوی ترتینوئین هستند، برای از بین بردن این آکنه و جوش ها تجویز می‌شوند. میزان جذب این ماده بسیار کم است؛ اما طبق تحقیقات انجام‌شده، می‌تواند باعث به وجود آمدن نقایص مادرزادی شود.
فتالات نیز یک ماده شیمیایی است که بیشتر در محصولاتی مانند رژلب، لاک ناخن و ... وجود دارد. استفاده از این ماده در دوران بارداری می‌تواند بر روی هورمون‌هایی که جفت در بدن تولید می‌کند تأثیر منفی بگذارد. طبق تحقیقاتی که دراین‌باره انجام‌شده است، می‌توانیم ادعا کنیم اگر جنین در معرض این ماده شیمایی قرار بگیرد، ممکن است ضریب هوشی او تا نمره کاهش پیدا کند.

ضررهای حتمی برای جنین

برای اینکه دوران بارداری بی‌خطر و همچنین فرزند سالمی داشته باشید، توصیه می‌کنیم که در انتخاب و استفاده از انواع لوازم آرایشی، دقت زیادی به کار ببرید و به محتویات همه آن‌ها توجه داشته باشید.
یکی از محتویات مضر در این زمینه، ویتامین A است. مصرف خوراکی این ویتامین هیچ ضرری نداشته و می‌تواند حال پوست را خوب کند، اما در لوازم آرایشی معمولا شکل مصنوعی از این ویتامین وجود دارد که می‌تواند بر روی روند رشد جنین تأثیر منفی داشته باشد.
در تمام کرم‌های روشن‌کننده، ویتامین K وجود دارد. از طرف دیگر میدانیم که وظیفه این ویتامین در بدن، کمک به لخته شدن خون است. در دوران بارداری، بدن مستعد این حالت بوده، به همین دلیل مصرف این ویتامین در این دوران می‌تواند خطرات جبران‌ناپذیری برای فرد به دنبال داشته باشد.
در برخی از کرم‌های سوختگی و یا ترمیم‌کننده‌های ترک‌های پوستی، سنتلا آسیاتیکا یا همان عصاره گیاه قاشقی وجود دارد. استفاده از این عصاری در دوران بارداری می‌تواند باعث به وجود آمدن التهاب در پوست شود. در برخی از مواد استفاده از محصولات حاوی این عصاره، باعث سقط جنین نیز شده است. پس حتما قبل از استفاده از این محصولات، به مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها توجه داشته باشید.

لوازم آرایشی بی‌اثر بر جنینبررسی ضررهای مواد آرایشی در دوران بارداری

استفاده از انواع کرم‌های ضد آفتاب در این دوره می‌تواند از پوست شما در برابر اشعه‌های مضر UV تا حد زیادی مراقبت کند و جلوی به وجود آمدن برخی از لکه‌ها را بگیرد. جذب مواد شیمیایی موجود در محصولات ضد آکنه و برنزه کننده نیز بسیار اندک بوده بر اساس تحقیقات انجام‌شده، می‌توانیم ادعا کنیم که استفاده از آن‌ها هیچ ضرری برای جنین به دنبال ندارد. سدیم، کلسیم، پتاسیم و هیدروکسید موجود در کرم‌های موبر نیز برای جنین خطری به دنبال ندارند.

لوازم آرایشی مضر

مواد شیمیایی مانند سرب و جیوه در سه‌ماهه ابتدایی بارداری بسیار مضر هستند، به همین دلیل در انتخاب رژلب و استفاده از این محصولات تا حد زیادی محتاط باشید. استفاده از انواع لاک ناخن، رنگ مو، اسپری مو، ناخن مصنوعی و ... نیز در این دوران مضر بوده و توصیه می‌کنیم که از آن‌ها اجتناب کنید. در صورتی که تمایل دارید از این محصولات استفاده کنید، بهتر است در مکان‌هایی با تهویه مناسب این کار را انجام دهید.

نکاتی برای زیبایی بدون آرایش صورت در بارداری

به شما توصیه می‌کنیم که در دوران بارداری، برای اطمینان خاطر هرچه بیشتر، از لوازم آرایشی کمتر استفاده کنید. در این راستا قصد داریم نکاتی را ارائه دهیم که با کمک آن‌ها بتوانید بدون آرایش کردن نیز صورت زیبایی داشته باشید. در ابتدا باید به این موضوع باور داشته باشید که زن حامله سرشار از زیبایی، انرژی مثبت و شادمانی است. پس به هیچ عنوان این احساس خوب را از خود دریغ نکنید.
در این دوران غذاهای سالم، میوه‌های تازه و آبمیوه‌های طبیعی بخورید. مقدار سبزیجات برنامه غذایی خود را افزایش دهید تا پوستی صاف و شاداب داشته باشید. شما از این طریق می‌توانید به جوان‌سازی پوست خود کمک شایانی بکنید. مصرف مکمل‌های غذایی نیز در این دوره کمک‌کننده هستند و می‌توانند به حفظ رطوبت شما کمک کنند. در طول روز آب فراوان بنوشید. نوشیدن آب سموم بدن را از بین برده و کمک می‌کند تا پوست سالمی داشته باشید. استفاده از مرطوب‌کننده های ارگانیک و به‌صورت کلی داشتن یک روتین پوستی مناسب نیز می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد و شما را از آرایش صورت در بارداری تا حد زیادی بی‌نیاز کند.

جمع‌بندی

استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری، دغدغه بسیاری از خانم‌های باردار است. در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی و ... معمولا پوست با مشکلاتی روبه‌رو شده و نیاز به برخی از لوازم آرایشی صورت پیدا می‌کند. برخی از مواد شیمیایی موجود در این محصولات، می‌توانند تأثیر فوق‌العاده مخربی بر روی سلامتی جنین بگذارند، به همین دلیل قبل از استفاده حتما به محتویات آن‌ها توجه داشته باشید. شما با رعایت چند نکته ساده، می‌توانید خود را از آرایش صورت در بارداری کاملا بی‌نیاز کنید.