زمانی که بانوان وارد دوران بارداری می‌شوند در حین رشد و تکامل جنین، تغییراتی در قسمت‌هایی از بدن آن‌ها ظاهر می‌شود. لک های بارداری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی است که تقریباً بیش از نیمی از بانوان باردار به آن دچار می‌شوند. شاید فرار از این بیماری در دوران بارداری سخت باشد؛ اما امکان درمان و بهبود این لک‌ها وجود دارد. اغلب بانوان از پررنگ شدن این لک‌ها در فصل‌های گرم گله دارند؛ در حالی که در فصل‌های سرد کم‌رنگ می‌شوند. اگر قصد بارداری دارید و نسبت به این بیماری‌ پوستی رایج آگاهی‌های کافی را ندارید با ما تا انتهای مطلب همراه شوید تا به شما بگوییم علت بروز لک های بارداری چیست و چگونه می‌توان آن‌ها را درمان کرد؟

لک های بارداری چیست؟لک های بارداری چیست؟

لک های بارداری به‌ شکل لک‌های پوستی به رنگ قهوه‌ای هستند که در بخش‌هایی از صورت ظاهر می‌شوند. به دلیل این‌که این لک‌ها غالباً در بین زنان باردار دیده می‌شوند به ماسک حاملگی نیز معروف هستند. تحقیقات نشان داده‌اند که ملاسما یا همان لک های بارداری به دلیل تغییرات هورمونی در طی دوران بارداری ظاهر می‌شوند. اغلب این لک‌ها در نواحی گونه‌ها، لب بالا و پیشانی زنان باردار بین 20 تا 40 سال پدید می‌آیند. بعد از پایان بارداری و دوران شیردهی ملاسمای پوستی محو می‌شود؛ اما در برخی بانوان همچنان باقی می‌مانند که لازم است برای درمان لک های صورت خود اقدام کنند.

دلایل ایجاد ملاسما

هنوز هم تحقیقات زیادی در حال انجام است تا علل به وجود آمدن لک های حاملگی موردبررسی قرار گیرند. با این حال پژوهش‌هایی که تاکنون انجام شده عوامل زیر را در ایجاد ملاسما دخیل می‌دانند:

  1. اشعه مضر فرابنفش
  2. هورمون‌های دوران بارداری
  3. استفاده از محصولات آرایشی نامعتبر
  4. داروهای ضد صرع
  5. ژنتیک و سابقه خانوادگی
  6. مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری
  7. بیماری اختلالات غدد
  8. بیماری تخمدان پلی کیستیک
  9. رژیم غذایی نامناسب
  10. تغییرات هورمونی به دلیل بلوغ


روش تشخیص لک های بارداری چیست؟

ملاسما، لک هایی به رنگ قهوه‌ای تیره است که وسعتی از 0.5 سانتی‌متر تا 10 سانتی‌متر دارند. این لک‌ها در اندازه‌های متفاوت در نواحی پیشانی، چانه و گونه‌ها ظاهر می‌شوند. در برخی از بانوان این لک های قهوه‌ای به مرور زمان بزرگ می‌شوند و رنگ آن‌ها با قرارگیری در معرض نور آفتاب به صورت قهوه‌ای پررنگ درمی‌آید. در صورت مشاهده این لک‌ها در چهره خود برای اطمینان از ملاسما بودن آن‌ها بهتر است به یک متخصص پوست و زیبایی مراجعه کنید تا او درباره این مسئله تشخیص دهد.

چگونه می‌توان از ایجاد لک های بارداری جلوگیری کرد؟چگونه می‌توان از ایجاد لک های بارداری جلوگیری کرد؟

بانوان باید با این واقعیت روبه‌رو شوند که به طور کامل نمی‌توان از ملاسما جلوگیری کرد و احتمال مبتلا شدن به آن زیاد است؛ اما به این معنا نیست که نتوان آن‌ها را درمان کرد و یا استفاده از روش‌های مراقبت پوستی نیاز نباشد. ساده‌ترین و مؤثرترین روش جلوگیری از لک های پوستی قرار نگرفتن در معرض نور شدید خورشید و استفاده از کرم‌های ضد آفتاب و کلا‌ه‌های لبه‌دار است. علاوه بر این می‌توانید با مراجعه به یک متخصص پوست از او بخواهید تا کرم‌های و داروهای مخصوص برای جلوگیری و یا کاهش این بیماری پوستی را برای شما تجویز کند. اگر قصد استفاده از این کرم‌ها را در دوران بارداری یا شیردهی خود دارید حتماً به طبیعی بودن مواد سازنده آن دقت داشته باشید.

چه موقع لک های بارداری بهبود پیدا می‌کنند؟

زمانی که دوران بارداری بانوان به اتمام برسد، هورمون‌های بدن به حالت عادی خود برمی‌گردند و در این حالت تولید ملانین یا همان رنگ‌دانه‌های پوستی تا حد زیادی متوقف خواهد شد و سپس تغییراتی که در رنگ پوست ایجادشده است به‌تدریج محو می‌شوند. استفاده از کرم ضد آفتاب و محصولات آرایشی استاندارد در کاهش این لک های پوستی تأثیر چشمگیری خواهند داشت.

آیا ملاسما تنها در زنان باردار دیده می‌شود؟

شیوع لک های بارداری در زنان باردار رایج‌تر است؛ اما برخی از بانوان از دوران نوجوانی نیز به این بیماری پوستی مبتلا می‌شوند و برخی دیگر در سنین میان‌سالی و پیری با این لک های پوستی دسته و پنجه نرم می‌کنند. شایان ذکر است که در درصد کمی از آقایان نیز ملاسما دیده می‌شود.

آیا لک های بارداری سلامت زنان باردار و کودک را تهدید می‌کند؟

بر اساس تحقیقاتی که تاکنون انجام شده لک های بارداری یا ماسک حاملگی هیچ خطری برای مادر و کودک درون شکم او نخواهد داشت. شاید این بیماری پوستی از لحاظ جسمی تهدیدی برای انسان نباشد؛ اما از نظر روانی روی افراد تأثیر می‌گذارد. زیرا ظاهر شدن این لک‌ها در صورت فرد می‌تواند باعث کاهش اعتماد به نفس در او شود؛ به خصوص برای بانوان که زیبایی چهره برایشان اهمیت زیادی دارد و تمام تلاش خود را می‌کنند تا پوستی صاف و بدون لک داشته باشند.

چگونه می‌توان لک های بارداری را درمان کرد؟

در حالت عادی و در شرایطی که ملاسمای پوستی شما چندان شدید نیست، می‌توانید از کرم‌ها، پمادها و ماسک‌های مخصوص استفاده کنید. اگر لک های پوستی حالت برجسته داشته باشند، استفاده از لیزر توصیه می‌شود. اغلب اوقات پزشکان برای درمان لک های صورت، کرم‌های ترتینوئین، کورتیکواستروئیدها و هیدروکینون را تجویز می‌کنند. استفاده از این کرم‌ها رایج‌ترین روش درمان لک های بارداری است. یکی دیگر از روش‌های جدید و علمی که می‌توان در کنار دیگر روش‌ها برای درمان ملاسما به کار گرفت، روش کربوکسی است. در کنار تمام روش‌هایی که در این قسمت ذکر شد، بانوان باید از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنند و ورزش را در برنامه روزانه خود جای دهند.

سخن آخر

یکی از مهم‌ترین دلایل ظاهر شدن لک در چهر بانوان بارداری است، اما شیرینی داشتن کودک نمی‌تواند فرد را از این عمل باز دارد. به‌غیراز بارداری عوامل دیگر مانند نور خورشید، ژنتیک و تغذیه نامناسب در به وجود آمدن ملاسما تأثیرگذار هستند. ما در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم که علت ایجاد لک های بارداری چیست و چگونه می‌توان برای درمان آن‌ها اقدام کرد. در صورت ابتلا به این بیماری پوستی جای هیچ نگرانی نیست؛ زیرا با به کار بردن چندین روش ساده می‌توان به کاهش و محو شدن آن‌ها کمک کرد.