برای اغلب ما این‌که چرا جوش می‌زنیم سؤالی است که هیچ‌وقت به یک پاسخ قطعی برای آن نرسیده‌ایم. آیا این زائده‌ها در اثر استرس ایجاد می‌شوند یا اختلال در هورمون‌ها؟ مشکل در تغذیه ماست و یا همه این موارد؟ با این حال، عده‌ای عقیده دارند که پوست یک فرد بازتابی از سلامت درونی اوست. بنابراین جوش‌هایی که در نواحی مختلف صورت ظاهر می‌شوند ممکن است نشانه‌ای از عدم تعادل بدن و یا وجود یک مشکل در اندام‌ها باشند. شما هم اگر کنجکاو هستید که بدانید جوش زدن در هر قسمت از صورت نشانه چیست و چه علتی دارد ادامه این مطلب را دنبال کنید.

فرایند جوش زدنفرایند جوش زدن

در پوست سالم، غدد چربی پوست یا سباسه ماده‌ای روغنی تولید می‌کنند که به آن سبوم گفته می‌شود. پوست همه‌ی ما دارای سوراخ‌های ریزی به نام منافذ است که این چربی‌ها از طریق این منافذ یا روزنه فولیکول‌های پوستی روی سطح پوست تخلیه می‌شوند. مخلوط این روغن که از خشک شدن پوست صورت جلوگیری می‌کند، سلول‌های مرده پوستی و باکتری‌هایی که معمولاً روی سطح پوست زندگی می‌کنند این منافذ را مسدود کرده که رشد آن‌ها اغلب باعث التهاب، تورم، قرمزی، گرما و درد می‌شود‌. هنگامی‌که دیواره فولیکول مسدود شده شکسته می‌شود، باکتری‌ها، سلول‌های پوست و چربی به پوست مجاور ریخته می‌شوند. این اتفاق منجر به ایجاد زائده‌هایی می‌شود که معمولاً به آن‌ها جوش و به این فرایند جوش زدن می‌گویند. بیشتر اوقات، جوش‌ها در صورت ظاهر می‌شوند اما می‌توانند در کمر، قفسه سینه و شانه‌ها نیز دیده شوند.

جوش در هر قسمت از صورت نشانه چیست؟

جوش‌های صورتتان؛ چه از نوع جوش سرسیاه باشند چه سرسفید و یا هر نوع دیگری، معمولاً می‌توانند سرنخ‌هایی در مورد علت بروز خود و همچنین کارهایی که برای درمان باید انجام دهید به شما بدهند. تنها کافی است که اطلاعات لازم درباره نقاط مختلف صورت خود را داشته باشید.

گونه‌ها

جوش‌ زدن بر روی گونه‌ها را بیشترمی‌توان با اصطکاک و مالش پوست یا عرق کردن مرتبط دانست. اساساً هر چیزی که برای طولانی‌مدت روی صورت شما فشار داده شود می‌تواند باعث تجمع چربی، باکتری و سلول‌های مرده پوستی شود که در نهایت منجر به ایجاد جوش خواهد شد. به طور مثال این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد که فرد تلفن همراه آلوده خود را در تماس با پوست صورت قرار می‌دهد، یا از ملحفه‌ها و روبالشی‌های کثیف استفاده کرده و یا محصولات آرایشی نامناسبی را در روتین پوستی خود قرار داده است.
خوشبختانه، راه‌حل‌های ساده‌ای برای حل این مشکل وجود دارد: همه این موارد مانند تلفن همراه، رو بالشتی، برس های آرایشی و... را تمیز نگه دارید و تا حد امکان از دست زدن به صورت خود در طول روز خودداری کنید. این مقدار باکتری و چربی واردشده به پوست را کاهش می‌دهد. جوش زدن در نزدیکی گونه‌ها می‌تواند با سیستم تنفسی نیز ارتباط داشته باشد، بنابراین اگر اغلب در شهرها پیاده‌روی می‌کنید و یا با پنجره‌های باز رانندگی می‌کنید، باید با دقت بیشتری پاک‌سازی پوست خود را انجام دهید.

خط مو

جوش‌های این ناحیه عمدتاً توسط محصولات مراقبت از مو و پوست ایجاد می‌شوند. به طور مثال اگر موهای شما خوب شسته نشده باشد، روغن و چربی آن بر روی پوست آن قسمت رسوب کرده و منافذ را مسدود می‌کنند. بیشتر محصولات مراقبت از مو حاوی یک ماده شیمیایی به نام پوماد و یا روغن و ژل‌های گوناگونی هستند که همگی ماهیت چربی‌دارند؛ بنابراین اگر دور لبه سر و خط موهایتان جوش‌های زیادی دارید، بهتر است که استفاده از محصولات مراقبت از مو که بر پایه روغن هستند را متوقف کنید و به جای آن‌ها شامپوها و نرم‌کننده‌هایی که فاقد هرگونه مواد مسدودکننده منافذ پوستی هستند، مصرف کنید.

پیشانیجوش در هر قسمت از صورت نشانه چیست؟

جوش زدن در پیشانی اساساً مخصوص کسانی است که پوستی چرب دارند. بر اساس یک باور قدیمی در طب چین، پیشانی اشخاص با دستگاه گوارش آن‌ها مرتبط است؛ بنابراین می‌توان گفت که جوش‌های ناحیه پیشانی نشان‌دهنده عدم تعادل در دستگاه گوارشی مانند رژیم غذایی نامناسب، هضم نامناسب یا سندرم روده تحریک‌پذیر است. موهای کثیف نیز می‌تواند با تولید عرق و چربی تعداد منافذ مسدود شده را افزایش داده و در نتیجه وضعیت جوش‌های روی پیشانی را بدتر کند. استفاده از کلاهی که سر را می‌پوشاند هم می‌تواند باکتری‌ها را در آن قسمت جمع کرده و باعث ایجاد جوش شود.

بینی

غدد چربی روی بینی شما بیشتر از بقیه قسمت‌های صورت است که این ناحیه را برای جوش زدن بیشتر آماده می‌کند اما بر روی بینی معمولاً دو نوع مختلف جوش ایجاد می‌شود: ولگاریس و روزاسه. جوش‌های ولگاریس نسبتاً شایع‌تر بوده و مربوط به گروه‌های جوش سرسیاه، سرسفید و کیست هستند. همچنین احتمال اینکه در سایر نقاط بدن نیز ظاهر شوند وجود دارد. این نوع به دلیل مسدود شدن منافذ در اثر تولید بیش از حد سبوم و باکتری‌های به دام افتاده در آن‌ها، به وجود خواهد آمد.
جوش‌های نوع روزاسه برخلاف اسمشان یک جوش واقعی نیستند. در واقع یک بیماری پوستی باعث ایجاد قرمزی و تورم‌های جوش مانندی می‌شود که به آن روزاسه گفته می‌شود. این بیماری ناشی از رگ‌های خونی ملتهب که روی سطح پوست قابل‌مشاهده هستند، به وجود آمده که مردم آن را با جوش اشتباه می‌گیرند. جوش‌های سرسیاه که اغلب بر روی بینی افراد ظاهر می‌شوند هم منافذ کوچک مسدود شده‌ای هستند که سیاه می‌شوند، زیرا چربی و سلول‌های مرده پوستی به دام افتاده در معرض هوا قرارگرفته واکسید می‌شوند. جوش‌های بینی را همچنین می‌توان با کبد، کلیه و یا مشکلات گوارشی همراه دانست.

فک و چانه

بر اساس گفته‌های پزشکان، جوش زدن بر روی چانه و در امتداد خط فک بیشتر کار هورمون‌ها است. البته این به این معنا نیست که شما به بی‌نظمی‌های هورمونی مبتلا هستید بلکه این معنی را می‌دهد که غدد چربی بدن شما به هورمون‌هایی که بدن به طور طبیعی تولید می‌کند حساس‌تر شده‌اند. تعدادی از این هورمون که سبب جوش زدن ناحیه فک و چانه می‌شوند عبارت‌اند از: استروژن، پروژسترون، هورمون رشد و آندروژن. در زنان به ویژه طی دوران قاعدگی و یائسگی به دلیل اینکه هورمون آندروژن در سطح نسبی بالاتری نسبت به استروژن قرار می‌گیرد، آندروژن های اضافی تولید چربی را در پوست افزایش داده و منجر به مسدود شدن منافذ و ایجاد جوش می‌شوند.

سخن پایانی

پرداختن به این موضوع با ایجاد تغییرات در سبک زندگی، مراقبت صحیح از پوست، رعایت بهداشت عمومی و تلاش برای درمان‌های موضعی را بخشی از آموزش درمان جوش صورت دانست. با این حال حتی اگر این روش‌های درمانی برای شما مؤثر نبودند و یا از کسانی هستید که جوش صورت را در طولانی‌مدت به طور شدید تجربه می‌کنند، می‌توانید برای درمان با یک پزشک یا متخصص پوست تماس داشته باشید.