کراتوزیس پیلاریس یک اختلال پوستی شایع ژنتیکی فولیکولار است که برای سلامتی کاملا بی ضرر است. عارضه پوست مرغی یک بیماری خوش خیم بوده که در آن منفذ فولیکول‌های مو با توپی‌های سخت پر می‌شود که به صورت دانه‌های قرمز بر روی پوست ظاهر می شود که به اسم بیماری پوست مرغی نیز شناخته می‌شود. این بیماری افراد را در همه ی رده های سنی درگیر می کند.

دانه های ایجاد شده بر روی پوست می‌تواند اغلب در پشت و دو طرف بازو و حتی ساعد، بر روی ران، و بالای پاها، باسن، و یا هر قسمت از بدن به جز پوست بدون کرک (مثل کف دست یا کف پا) ظاهر شود. این ضایعات همچنین روی صورت ظاهر می شود که ممکن است با آکنه اشتباه گرفته شود. این مشکل پوستی در آب و هوای خشک و زمستان تشدید می‌گردد و در نواحی مرطوب و تابستان قرمزی و خارش دانه ها کمتر می‌شود.

علت ابتلا به پوست مرغی (کراتوز یس پیلاریس)

علت شکل‌گیری این برآمدگی‌ها، کراتین و سلول‌های مرده در محل خروج مو از فولیکول مو سر و بستن این مجراست؛ که با تجمع بیشتر باعث ایجاد برآمدگی خواهند شد. اما دلیلی که باعث افت ساخت کراتین می‌شود هنوز مشخص نشده است. فرضیه‌هایی وجود دارد که گفته شده این مشکل می‌تواند ارثی باشد. افرادی مستعد چنین بیماری هستند که اگزما و خشکی پوست، آلرژی فصلی و آسم دارند؛ این نوع بیماری در هوای سرد و خشک زمستان تشدید می‌شود و در تابستان به ندرت اتفاق می‌افتد.

علائم کراتوز پیلاریس چیست؟

نمایان ترین علامت کراتوز پیلاریس بروز برجستگی های آشکاری بر روی پوست است که ظاهری ناهموار یا شبیه به پوست مرغ به برخی نواحی بدن می دهد.

به همین دلیل، از این بیماری با نام پوست مرغی نیز یاد می شود. این برآمدگی ها می توانند در محل فولیکول های مو در هر جایی از پوست بروز دهند. به همین دلیل، این بیماری نواحی کف دست یا پا را تحت تاثیر قرار نمی دهد. کراتوز پیلاریس معمولا در بالای بازو یا ران دیده شده اما می تواند ساعد دست و ساق پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

دیگر علائم مرتبط با این بیماری شامل موارد زیر هستند:

• قرمزی یا صورتی بودن پوست اطراف برآمدگی ها به میزان اندک

• خشکی پوست

• پدیدار شدن برآمدگی هایی همچون کاغذ سنباده

• خارش یا تحریک پذیری پوست

درمان قطعی کراتوزیس پیلاریس

تاکنون هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری بیان نشده است. این بیماری معمولا همگام با افزایش سن به صورت خود به خود رفع می شود.

درمان هایی برای مداوا و کاهش علائم این بیماری وجود دارند اما کراتوز پیلاریس معمولا مقاوم به درمان است. بهبودی در صورت شروع، ممکن است چندین ماه به طول انجامد

درمان های تخصصی برای پوست مرغی

پزشک متخصص پوست جهت رفع خارش، خشکی پوست و بهبود ظاهر راش ناشی از کراتوز مصرف مرطوب کننده ها را توصیه می کند. بسیاری از پماد های موضعی تجویزی یا بدون نسخه می توانند سلول های پوستی مرده را از بین برده یا از انسداد فولیکول های مو جلوگیری کنند. اوره و اسید لاکتیک دو ماده رایج در دارو های مرطوب کننده هستند.

این مواد به کمک یکدیگر پوست را صاف کرده و سلول های پوستی مرده را پس از شل کردن از بین می برند. دیگر روش های درمانی که توسط متخصص پوست پیشنهاد می شوند شامل موارد زیر هستند:

• میکرودرم ابریژن: یک درمان قوی جهت لایه برداری پوست

• لایه بردار های شیمیایی

• پماد های رتینول

نظر خود را با ما درمیان بگذارید